Leta 2019 se nam je v 2. razredu pri pouku prvič pridružila puhasta kepica, morska pujska, Kaja. Skupaj smo preživeli prijetne trenutke, se učili, najraje pa je poslušala pravljice, ki so jih brali otroci. Ure, ki so jih otroci preživeli s Kajo so bile prav posebne. V razredu je bilo čutiti prijetno, mirno ozračje, ki je nastalo predvsem zato, da se je Kaja pri nas počutila varno in sproščeno.

Otroci so zelo radi prebirali tudi zgodbice učiteljice Nine, ki so namenjene začetnim bralcem in so nastale v času projekta. Med učenci se je kmalu porodila ideja, da bi iz zgodbic lahko ustvarili risanke. Na povabilo k realiziranju ideje, sta se velikodušno odzvala domačina Gašper Jarni in Primož Velikonja. S skupnimi močmi so v Beartracks Studio, zgodbice zaživele v avdio-video obliki, katere si lahko ogledate pod prispevkom. Tiskano izdajo pa si bodo učenci prvega triletja lahko izposodili v šolski knjižnici.

Z letošnjim letom se naš razredni projekt zaključuje. Kaja bo letos praznovala svoj 6. rojstni dan, življenjska doba morskih prašičkov pa je od 6 – 8 let.

S svojim mirnim in zvedavim značajem je Kaja marsikaterega otroka naučila kaj pomenita besedi empatija in odgovornost, ga spodbudila k branju in pokazala, da je svet pravljic lep.

Nina Zver

Dostopnost