Že v prazgodovini je nočno nebo vznemirjalo ljudi. Pojavov, ki so jih opazovali, si niso znali razložiti in so jih povezovali z bogovi. O tem pričajo številna stara svetišča, zapletene zvezdne karte in koledarji.
Če v jasni noči s prostim očesom pogledamo v nebo , vidimo na tisoče zvezd,nekaj planetov, (tudi mi smo si ogledali Venero), tu in tam kakšen meteor, redko kdaj pa kakšen komet. Z dobrim teleskopom ali daljnogledom lahko vidimo tudi meglice, galaksije in še marsikaj.
Vse kar je prav, zanimanje je bilo na višku, saj smo prišli opazovati popolni Lunin mrk. Prišlo je nekaj več kot petdeset učencev, prisotnih pa okoli trideset staršev.Gospod Borut nam je poleg Venere pokazal z teleskopom tudi dvojno zvezdo, poiskali smo Veliki voz s Severnico in nekaj ostalih nebesnih posebnosti, ki so bile vidne v danem trenutku.
Vznemirjeno smo pogledovali v Luno in videli njeno prekritje in razjasnitev, ki je bila vidna malo kasneje zaradi oblaka. Doživetje je bilo za nas enkratno, saj se še nikoli nismo dobili ob takem času. Tudi vreme nas je poslužilo.
V šoli pa smo nekoliko dremali, saj smo bili nekateri budni že od treh zjutraj.

Geografski krožek OŠ Zbora odposlancev Kočevje

Kočevje, 28. 9. 2015

Dostopnost