ČRNI PETEK (BLACK FRIDAY)

“ČRNI PETEK” je v ZDA 4. petek v mesecu novembru, in sicer en dan za dnevom zahvalnosti (George Washington je leta 1789 za praznik določil 26. november, predsednik Abraham Lincoln je leta 1863 datum spremenil v zadnji četrtek v novembru, dokler ga ni leta 1939 predsednik Franklin Delano Roosevelt pomaknil na prvi četrtek v novembru, da bi podaljšal obdobje prazničnih nakupov od zahvalnega dne do novega leta. Leta 1941 je kongres določil, da bo praznik na četrti četrtek v novembru).
Na “črni petek” se v ZDA začnejo velika znižanja in popusti izdelkov v trgovinah v znamenju potrošniške mrzlice in bližajočih se božičnih prazničnih nakupovanj.
Sam izraz “črni petek” izhaja iz zvezne države Filadelfije, kjer so ga sprva uporabili v povezavi s prometnim kolapsom, ki je sledil zahvalnemu dnevu.
Možna je tudi razlaga, da se za “črni petek” označuje obdobje, ko trgovci v ZDA zaradi množičnega potrošništva začenjajo ustvarjati dobiček in tako preidejo iz rdečih (negativnih) številk na njihovih bančnih računih v črne (pozitivne) številke.
“Črni petek”, ki je bil dejansko četrtek, se je zgodil tudi 24. 10. 1929 z zlomom borze na Wall Streetu v New Yorku, kar je vodilo v največjo svetovno gospodarsko krizo 20. stoletja.

Viri:
www.dnevnik.si

http://dne.enaa.com/E-druzba/kaj-je-crni-petek.html

https://www.24ur.com/novice/svet/americani-praznujejo-zahvalni-dan.html

http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/dan-ki-je-zatresel-borzo-in-ves-svet/215346

 

Dostopnost