MED POČITNICAMI?

Smo v obdobju, ko smo starši še toliko bolj pod pritiskom mladostnikov. Med počitnicami se končajo vse obveznosti, ki jih je imel otrok med šolskim letom. Konča se pouk, pri katerem je otrok do zgodnjih popoldanskih ur, končajo se vsi krožki, obveznosti, glasbene šole, v katerih je otrok preživljal popoldneve…

Ogromno otrok ima splaniran cel teden, točno se ve kje bo vsako minuto… Sam sicer vedno priporočam staršem, da otroku pustijo nekaj njegovega časa, ki ga mora porabiti za igro, za tisto kar ga popelje stran od vseh obveznosti, ki jih ima… nekateri otroci imajo le teh mnogo preveč, kar sigurno ne pripomore k preživljanju polnega otroštva in mladosti. In ravno pri starših teh otrok je obdobje počitnic še toliko težje. Kar naenkrat otrok ne ve kaj bi… Na razpolago ima OGROMNO časa, ne ve pa, kam bi se dal… In na drugi strani ima starše, ki nimajo več vse popredalčkano, ki nimajo več urnika kje njihov otrok je in več ni dovolj, da so samo taksisti, temveč jih otrok želi dejansko ob sebi.

Starši, ki se v teh trenutkih »adaptirajo« hitro, otroka uspešno popeljejo tudi čez obdobje, ko je časa kar naenkrat na pretek, pri ostalih pa lahko nastopi problem, ki se lahko razvije potem tudi v resno težavo. Poimenoval jo bom kar sodobno suženjstvo, skupek težav, ki največkrat vzklije ravno v obdobju, ko ima otrok časa na pretek in ga začne zapolnjevati z napačnimi stvarmi oz. bolje s preveliko mero odvisnosti od njih, če jim starš ne zna postaviti meje.

In kaj poimenujem kar sodobno suženjstvo. Zagotovo je tu v prvi vrsti računalnik. Ob njem preti na otroka kar nekaj nevarnosti. V prvi vrsti je tu Facebook ali pa druga socialna omrežja, ki otroka lahko popolnoma zasužnijo. Na računalniku pretijo še razne igre, predvsem nevarne so tiste, ki se igrajo preko omrežja in zasvojijo tudi starejše, kaj šele mlajše. Seveda pa na računalniku preti osnovna nevarnost, ki je najboljše orodje in največja knjižnica tako dobrega, a žal tudi slabega – SPLET.

Poleg računalnika je absolutno zelo nevarna grožnja tudi mobilni telefon… Današnji pametni telefoni so računalniki v malem, otroci in mladostniki seveda to vedo, mnogo staršev pa žal ne oz. tu naivno padejo.

In na koncu, povrhu vsega, je tu še čas izhodov, druženja s kolegi… Kar naenkrat si ob obilici časa mnogo otrok, mladostnikov, tega krajša z brezciljnim tavanjem družbe, ki jo trenutno ima…

Torej – zagotovo naloga nas staršev ni niti najmanj lahka. In kaj moramo narediti? Postaviti omejitve, ko otroku dovolimo uporabo vse te moderne tehnologije. Ukrepati moramo takoj, če po pretečenem času le te ne zapusti ali kakorkoli izsiljuje. Prav tako nujno pa moramo vsake toliko časa preverjati ali se od te tehnologije lahko odtrga za dan, dva, teden… Zavedati se moramo, da reševanje teh težav v začetku pomeni malo slabe volje, če pa vse pustimo in odlašamo z reševanjem, pa nas doleti lahko peklensko obdobje, ki vodi tudi v zasvojenost. Zelo pomembno je dognanje strokovnjakov, da nekemična zasvojenost (torej splet, telefon, igre…) pusti na možganih prav enake posledice kot kemična (heroin, kokain, druge droge…). Je pa nekemična zasvojenost mnogo bolj nevarna, saj je tako enostavno dostopna.

Mi smo starši in mi postavljamo pravila ter meje, in mi vemo, da je vsa ta moderna tehnologija ob pametni uporabi in našem nadzoru izredno koristna. Če pa ta nadzor opustimo, pa je zelo podobno kot če bi otroka peljali globoko v gozd in od tam pobegnili, njega pa prepustili divjini. Pa sem dal še zelo mil primer.

Zatorej – naj bo počitniški čas tudi naš čas z otrokom in obnavljanje vezi, ki skozi leto ob obilici dela in skrbi postanejo ohlapne. Gre za naše največje bogastvo – otroke.

Peter Pirc

Dostopnost