ODPRIMO VRATA PODEŽELJU-KUHANJE MARMELADE
»Projekt »ODPRIMO VRATA PODEŽELJU« se izvaja ob finančni pomoči Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.«
V mesecu oktobru smo nadaljevali z naslednjo delavnico, katere tema je bila Kuhanje marmelade in džema iz ekološko pridelanih pridelkov in način dekoriranja izdelkov.Delavnica so vodile članice Društva podeželskih žena Kočevske.
Ga. Saša in ga. Martina sta prinesli s seboj veliko domačega eko sadja (slive, hruške in jabolka). Zavihali smo rokave in začeli z delom. Prijazni gospe sta nam olupili sadje, mi pa smo ga narezali na drobne koščke. Slivam smo odstranili koščice in jih dali v drugo posodo. Sledilo je kuhanje, mešanje v loncih, pomivanje posode in opazovanje kako se marmelada kuha. Kmalu je iz loncev začelo tudi lepo dišati. Opazovali smo tudi kaj vse so gospe dodali v lonec k sadju in si to poskušali zapomniti.. Ko je bila marmelada kuhana, sta jo dali v kozarce, dobro zaprli in pokrili z odejo. Seveda smo morali marmelado tudi mi poskusiti, kako je dobra. Ta dan smo skuhali tri vrste marmelade.
Naslednji dan smo morali kozarcem izdelati etikete, kamor smo napisali, kakšna je marmelada in pokrovčke okrasili z blagom. Seveda smo komaj čakali na novo srečanje s Podeželskimi ženami in nove vrste marmelade. Tokrat sta prišli ga. Bojana in ga. Anka, ki sta s seboj prinesli drugo sadje (grozdje, banane in jabolka). Na mize smo odnesli grozdje ter osmukali njegove jagode. Nato smo ga dali v multipraktik skupaj z narezanimi koščki jabolka in to precedili skozi cedila. Sledilo je kuhanje prve marmelade in pisanje recepta na papir, da ne bi pozabili postopka. Medtem smo se izmenjevali pri mešanju in čas je bil za pripravo nove marmelade. Tokrat smo skuhali dve vrsti marmelade. Sledilo je pokušanje in nalivanje marmelade v tople kozarce, katere sta dobro zaprli in prav tako pokrili z odejo. In tako kot pred tem nas je zopet čakalo delo z okraševanjem kozarčkov. Zaupamo vam lahko, da smo kozarčke okrasili, naredili etikete in si izmislili za vse marmelade posebna- domišljijska imena, ki pa naj za enkrat ostanejo še skrivnost.
Nataša Bjelajac