OŠ Zbora odposlancev Kočevje je že drugo leto zapored vključena v projekt Krokus in projekt ŠOA – spominjajmo se, v okviru katerih 27. januar, svetovni dan spomina na žrtve holokavsta, obeležujemo tudi na naši šoli. Dan, ko se spominjamo vseh grozot 2. svetovne vojne in vseh nedolžnih življenj, ki so bila odvzeta v imenu nestrpnosti, sovraštva in ideologije.

Holokavst – sistematično pobijanje Judov je opomin, da moramo vedno ostati budni in da nikoli ne dovolimo, da bi se zgodovina ponovila. Opomin, da moramo spoštovati različnosti, ceniti človeško dostojanstvo in graditi mostove med ljudmi. Namreč vsak izmed nas nosi odgovornost, da s svojim ravnanjem in odločitvami prispeva k boljši prihodnosti, brez sovraštva, diskriminacije in nestrpnosti, kajti samo skupaj lahko gradimo okolje, kjer se bo vsak posameznik počuti sprejetega in spoštovanega.

Ob tej priložnosti smo učenci zgodovinskega krožka pripravili razstavo o Ani Frank, deklici, ki nas skozi svojo življenjsko izkušnjo uči ne le o holokavstu, ampak tudi o pogumu in vztrajnosti, ko se znajdemo v najtežjih preizkušnjah.

POVEZAVA DO RAZSTAVE:

https://www.calameo.com/read/0075792340798c1d5c86f

POVEZAVA DO PROGRAMA AKTIVNOSTI V OKVIRU PROJEKTA:

https://www.sinagogamaribor.si/wp-content/uploads/2024/01/Soa_2024_pedagoski_programi.pdf

Učenci zgodovinskega krožka in mentorica Katja Koleta

Dostopnost