ŠOLA V NARAVI 7. RAZRED (19. 05. – 23. 05. 2014)
CŠOD BREŽENKA

Šola v naravi učencem omogoča kvalitetno in prijetno pridobivanje tistega znanja in izkušenj, ki ostanejo za vedno v kotičkih src nas učiteljev in prav tako učencev samih. Za marsikoga pomeni tudi preizkušanje svojih lastnih telesnih, psihičnih, učnih sposobnosti ter spodbuditev prijateljskih vezi in čuta do sočloveka. Tudi v letošnji šoli v naravi za 7. razred, ki je potekala v CŠOD Breženka v Fiesi ni bilo nič drugače.

Ob prihodu v dom so nas zaposleni lepo sprejeli, razložili pravila bivanja in poteka dejavnosti. Po končanem posredovanju navodil in pravil so se učenci razporedili po sobah, ki so bile zelo lično urejene. Učiteljice smo razdelile učence v 6 skupin, ki so se med tednom borile za osvojitev čim večjega števila točk. Skupine so se preizkušale v pridobljenem znanju, spretnostih, hitrosti, natančnosti,… Ravno tako se je vsakodnevno ocenjevala tudi urejenost sob.

Po okusnem kosilu smo se že odpravili na določene dejavnosti. Ena skupina se je učila lovljenja rib medtem ko se je druga preizkušala v nabiranju in spoznavanju morskih rastlin in živali, ki so jih učenci našli na obali. Sledilo je učenje osnov nordijske hoje.

V usmerjenem prostem času so na vrsto prišle športne igre: nogomet, balinčki, odbojka badminton, metanje frizbija,…

V naslednjih dneh smo doživeli marsikaj zanimivega in novega. Tekmovali smo v vožnji s kanuji po morju, na pohodih smo spoznali in si ogledali lepote Pirana, Portoroža, Strunjana in okolice. Preizkušali smo se v orientacijskem teku, seznanjali smo se z morskimi živalmi, mediteranskim rastlinjem, lokostrelstvom, ogledali smo si najlepši zaliv na slovenski obali, Mesečev zaliv. V okolici doma sta dve manjši jezeri, kjer so učenci opazovali življenje živali in rastlin. Učitelj Žiga je na zanimiv način predstavil področje gojenja školjk. Kot pika na i pa nas je še naučil, kako se pripravi okusna jed iz školjk. Seveda smo sami skuhali in še hitreje pojedli nastalo jed. Obiskali smo tudi prenovljen akvarij v Piranu.

Do srede so učenci že spoznali, da če se upoštevajo pravila, če se primerno obnašajo, da so temu primerno nagrajeni. Največja nagrada za vse njih pa je bilo KONČNO: KOPANJE V MORJU in sprehod do kakšnega izmed okusnih sladoledarjev, ki jih tukaj ne manjka.

V četrtek zvečer so učenci uživali na organiziranem zaključnem žuru s super izborom glasbe. Petkovo dopoldne je bilo namenjeno predvsem pospravljanju sob in pripravi na odhod domov.

Upravitelj doma je še razdelil priznanja za najbolj urejene sobe kot tudi za najboljši rezultat pri tekmovanju skupin.

V teh dneh smo veliko videli, doživeli in se naučili. Med učenci so se spletle zanimive zgodbe, seveda tudi ljubezenskih ni manjkalo. Vsak dan so za naše lačne trebuščke poskrbeli domski kuharji z raznovrstnim in okusnim jedilnikom.

Na spodnjih fotografijah je zbranih le nekaj dogodkov, ki so bili naši sopotniki na tej čudoviti izkušnji.

 

 

image1image2image3image4image5image6image7image8image9image10image11image12image13image14image15image16image17image18image19image20image21image22image23image24

Dostopnost