V duhu dneva duševnega zdravja, ki ga obeležujemo 10. oktobra, bomo vsak dan v tem tednu nekaj besed namenili o različnim aktivnostim, ki nam lahko pomagajo pri tem, da bomo v življenju bolj srečni.

Vsak ima malo drugačno predstavo o tem, kaj naj bi bilo tisto, kar nas v življenju lahko osreči. Zelo pogosto ljudje menijo, da je srečen tisti, ki ima denar, hišo, avto… vendar v realnosti temu sploh ni tako. Pogosto so namreč tudi ljudje, ki imajo veliko denarja, globoko nesrečni. Kaj je torej tisto, kar nas v resnici osrečuje?

Temeljna lastnost, ki jo kažejo srečni ljudje, je hvaležnost.

Da bi lahko bili hvaležni, moramo najprej biti pozorni in opazovati, katere stvari v našem življenju so dobre in nam prinašajo veselje. O njih moramo nato razmišljati in začutiti hvaležnost za to, da so del našega življenja. Hvaležni smo lahko za velike stvari (za starše, za prijatelje, za hišo, za zdravje, za uspeh….) in za majhne stvari (za nasmeh prijatelja, za čudovito cvetlico, ki raste na vrtu, za dobro knjigo ali film, za prijeten pogovor s prijateljem…).

Danes torej na list napiši:

3 dobre stvari, ki si jih opazil/-a v današnjem dnevu

in 3 stvari, ki so del tvojega življenja in si zanje hvaležna.

To vajo lahko ponoviš vsak dan! Večkrat, ko se boš spomnil/-a na dobre stvari v svojem življenju, večkrat boš občutil/-a hvaležnost in zato boš tudi bolj pogosto občutila srečo. Preizkusi!

Napisala: Zarja Golouh, mag.psih.

Dostopnost