Čisto na koncu lanskega šolskega leta smo na naši šoli izvedli zbiralno akcijo za ljudi, ki živijo v Črni na Koroškem.

Lansko poletje so velik del Slovenije prizadele hude poplave. Takrat so ljudje stopili skupaj – mnogi so pomagali pri čiščenju in obnovi stavb, potekalo je več zbiralnih akcij, ljudje so bili deležni tudi psihološke pomoči. Sčasoma pa so novice o nastali škodi poniknile in ljudje večinoma niso več razmišljali o tem, da so posledice poplav še vedno zelo prisotne in da se naši sodržavljani še vedno soočajo z veliko količino težav.

Vendar nismo vsi pozabili nanje in zato smo jim želeli ponuditi pomoč, čeprav je od poplav minilo že kar nekaj časa. Stopili smo v stik s Črno na Koroškem, kjer so nam povedali, da bi bili v tem trenutku najbolj hvaležni za različne higienske pripomočke in hrano za male živali. Učenci prostovoljci so pod mentorstvom Petre Špiletič Latin, Blanke Mihelič in Zarje Golouh pripravili plakate in obvestilo o zbiralni akciji za obe stavbi šole.

Na koncu smo zbrali dve polni škatli izdelkov, ki sem jih nato kar jaz odpeljala v Črno na Koroškem. Tam so me sprejeli topli, pozitivni in hvaležni ljudje, ki se še predobro zavedajo, kako pomembno je, da v času stiske drug drugemu podamo roke.  V zahvalo za našo pomoč so nam podarili knjigo o Črni na Koroškem, ki si jo lahko sedaj izposodimo v naši šolski knjižnici ter brošurico tradicionalnih koroških jedi, kot so npr. črjanska trenta, »mesni nudl’ni«, pečene »flike« z jabolki, štruklji na križ in slivova juha. Ko sem odhajala domov mi je bilo pri srcu toplo. Globoko sta se me dotaknili hvaležnost in optimizem Črnjanov ter empatija naših učencev, ki so se na stisko drugih odzvali kot pravi prostovoljci – nesebično, empatično in z aktivnim prispevkom.

Napisala: Zarja Golouh

Dostopnost