V petek, 19. 11. 2021 smo imeli “Tradicionalni slovenski zajtrk”, s katerim smo obeležili dan slovenske hrane. Ta projekt se izvaja v Sloveniji že enajst let. Zajtrk je bil iz naslednjih živil: ržen kruh, kočevski med, maslo, domače mleko in jabolko.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk izpostavlja pomen in vlogo zajtrka za zdrav način življenja. Zajtrk je najpomembnejši obrok, saj telesu že zjutraj zagotovi dovolj energije za dnevne aktivnosti in delo ter pomembna hranila.

Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki pripravljata smernice zdrave prehrane in med drugim svetujeta uživanje čim več lokalne hrane. Pravilno sestavljen zajtrk iz hranilno bogatih lokalnih in sezonsko dostopnih sestavin ima številne pozitivne vplive na zdravje, saj telesu zagotovi energijo za umsko in fizično delo. Pomaga nam tudi, da lažje vzdržujemo zdravo telesno težo ter s tem zmanjšujemo tveganja za razvoj kroničnih obolenj, kot so srčno-žilne bolezni in sladkorna bolezen tipa 2.

Vodja prehrane Andrejka Topić

Dostopnost