Ko so raziskovalci starejše ljudi, ki so bili tik pred smrtjo, vprašali, kaj najbolj obžalujejo v svojem življenju, je bil najpogostejši odgovor, da bi si želeli več časa preživeti s svojimi bližnjimi. Če vlagamo čas in energijo v odnose, ki so polni razumevanja, topline, naklonjenosti, prijaznosti, medsebojne pomoči in spodbud, bodo ti v našem življenju postali pomemben vir občutka sreče. Po drugi strani pa velja, da odnosi, ki niso zdravi in nam ne prinašajo občutkov varnosti, sprejemanja, ljubezni ipd., lahko zelo slabo vplivajo na naše počutje.

Kako pa izgleda zdrav odnos?

  1. Oba v odnosu se počutiva varno. Drug k drugemu se lahko zatečeva, ko nama je težko. Drug drugemu nameniva razumevanje in oporo.
  2. Zaupava si. Zaupam lahko, da boš izpolnil/-a, kar mi obljubiš in da boš z mano iskren/-a.
  3. Spoštujeva se. Če se ne strinjam s tabo, ti lahko to povem na prijazen način in te ne obsojam. Spoštujem tvojo pravico, da se odločaš po svoje. Pričakujem, da tudi ti spoštuješ mene in moja stališča.
  4. Poslušava se. Oba lahko poveva, kaj si misliva in kako se počutiva. Ne obsojava se, ampak se poskušava razumeti.
  5. Rešitve iščeva skupaj. Želiva najti pot, s katero se oba lahko strinjava. Konflikte rešujeva konstruktivno. Želiva doseči, da se oba v odnosu počutiva dobro.
  6. Čutiva, da sva si blizu. Rada sva skupaj.
  7. Ne ukazujeva drug drugemu.
  8. Poveva si, če naju vedenje drugega prizadene. Takrat se pogovoriva, opravičiva in se potrudiva, da v prihodnosti ne bova namerno počela stvari, ki drugega prizadenejo. Oba sprejemava odgovornost za svoja dejanja in se trudiva delati tisto, kar je prav.
  9. V najinem odnosu nikoli ni prostora za: žalitve, obsojanje, manipulacijo, nasilje, izogibanje odgovornosti, laži, nadzorovanje in nespoštljivo vedenje. To velja tudi v trenutkih, ko se skregava.

Če želiš biti srečen/-na, bodi pozorna na odnose, ki jih vzpostavljaš z drugimi. Vzemi si čas za to, da gradiš na odnosih, ki imajo zgoraj opisane lastnosti in se umakni od odnosov, kjer jih sploh ni. Kvalitetni odnosi bodo polni prijetnih občutkov. Tudi, ko v odnosu pride do konflikta ali do kakšnih drugih težav, bo v takem odnosu težave možno reševati.

Razmisli:

ali so odnosi, ki jih vzpostavljaš z drugimi večinoma zdravi? Ali ti prinašajo občutek sreče? Ali imaš kakšen odnos, za katerega veljajo vse zgoraj napisane lastnosti?

Zapisala: Zarja Golouh, mag psih.

Dostopnost