Star pregovor pravi: »Sreča je edina stvar, ki se množi, če jo deliš.« Kaj pa to sploh pomeni?

Če pomagamo sočloveku, če smo do njega prijazni in ga s svojimi besedami in dejanji osrečimo, bomo pri srcu občutili prijetno toplino. Začutili bomo, da smo naredili nekaj dobrega, hvaležni bomo za to, da imamo možnost nekomu pomagati in začutili bomo, da imamo posebno moč – da že samo s svojim vedenjem lahko nekomu polepšamo dan, včasih pa tudi celo življenje. S tem, ko narediš nekaj dobrega za drugega, povečaš količino sreče na svetu – zase in za vse, ki jim pomagaš. In ko bodo oni začutili občutek sreče, je večja verjetnost, da jo bodo tudi sami delil naprej. Tako lahko prav vsak od nas že z malimi dejanji in drobnimi prijaznostmi pripomore k temu, da bo svet lepši in prijaznejši.

Te misli pogosto ženejo tudi prostovoljce – ljudi, ki nesebično pomagajo tistim, ki so v stiskah. Brez, da bi jim kdo plačal, odidejo na teren, rešujejo ljudi, izvajajo zbiralne akcije, pomagajo pri različnih opravilih, nudijo čustveno oporo in toplino… Za to ne pričakujejo nobene materialne nagrade. Njihova nagrada je namreč vredna veliko več kot denar in je nevidna – to je občutek sreče in zavedanje, da aktivno delajo na tem, da bo svet boljši za čim več ljudi. Prav zato lahko opaziš, da imajo tisti, ki nekomu pomagajo, na obrazu pogosto topel nasmeh. 😊 Poleg tega pa tudi raziskave kažejo, da so najsrečnejši ljudje prav tisti, ki pomagajo drugim.

Danes torej pomisli:

Komu lahko pomagam? Kako lahko danes nekoga osrečim? Napiši vsaj 3 dejanja!

Ko dejanja opraviš, bodi pozoren/-na na občutke, ki jih začutiš. Ali lahko pri srcu začutiš toplino in srečo? Kako si se počutil/-a, ko si videl/-a nasmeh ali hvaležnost osebe, ki si ji ponudil/-a pomoč?

Zapisala: Zarja Golouh, mag. psih.

Dostopnost