Male sive celice – predtekmovanje 2024-2025

September je v šolstvu pomemben mesec, poln vsebin, priprav, novosti, novih poznanstev in začetkov. Vedno pa v kimavcu svoje mesto najdejo tudi Male sive celice, natančneje predtekmovanje v tem kvizu.

Pisni del predtekmovanja sta naši ekipi reševali v sredo, 11.9.2024. Že nekaj let ta del poteka preko spleta. Naša šola sodi v dolenjsko regijo, kjer je navadno prijavljenih največ ekip, letos je ta številka presegla 50. Če se ekipa na pisnem delu svoje regije uvrsti med 8 najboljših, se s tem uvrsti tudi na ustni del (ki poteka v živo). Če je tudi tam uspešna in se uvrsti med 4 najboljše, sledi tekmovanje v oddaji na TV. Iz osmih regij Slovenije se tako v studijski del tekmovanja uvrstijo 4 ekipe, skupaj torej 32. Skupno število prijavljenih ekip pa je letos doseglo število 326, tako da je uvrstitev naprej kar zahtevna naloga.

Našo šolo sta zastopali 2 ekipi. Katarina Čokorilo Mišmaš, Iva Nina Kersnič in Ajna Zahirović so sestavljale eno ekipo. Druga ekipa pa je bila bolj moška, in sicer Jure Adamič, Lan Zobec in Jošt Pirker.

Naša prva ekipa se je dobro odrezala, je pa do uvrstitve med najboljših osem zmanjkalo nekaj točk. Jure, Lan in Jošt pa so dosegli 36 točk, kar je zadoščalo za 8. mesto in s tem uvrstitev na ustni del. Enako število točk sta imeli tudi šesto- in sedmo uvrščeni ekipi, o razvrstitvi pa je odločalo zadnje vprašanje na pisnem delu (boljši je bil tisti, ki se je bolj približal pravilnemu odgovoru).

To je pomembno, saj razvrstitev na pisnem delu prinaša tudi točke, ki se jih prenese v ustni del tekmovanja. 1. ekipa je tako prenesla 8 točk, 8. ekipa pa eno točko. Če bi bili 6., bi prenesli 3 točke…

Prišel je ponedeljek, 23.9.2024, in odhod naše ekipe v Trebnje, kjer je potekal ustni del tekmovanja med osmimi najboljšimi ekipami. Soočenje je potekalo v parih, podobno kot na športnih tekmovanjih, torej: prvo uvrščena proti osmo uvrščeni, druga proti sedmi … skupaj s prenesenimi točkami.

Jure, Lan in Jošt so se v zadnjem paru pomerili proti OŠ Brusnice, ki so jo slednji začeli s prednostjo sedmih točk. Glede na to, da je vsaka ekipa dobila po 4 vprašanja, kjer je vsak pravilni odgovor prinesel 4 točke, je bila naša ekipa pred zahtevno in hkrati enostavno nalogo. Potruditi se po najboljših močeh je bilo vse, kar so lahko storili, potem pa je bil uspeh odvisen tudi od nasprotne ekipe, na kar pa seveda ni bilo moč vplivati. Teme vprašanj so bile: Živali Avstralije, Zelena zelenjava, Vplivne Slovenke in Slovenski mladinski filmi. Naši fantje so na vsa štiri vprašanja odgovorili pravilno in s tem naredili največ, kar so lahko. Kolegi iz OŠ Brusnice so pravilno odgovorili na tri od štirih vprašanj, vendar je bilo zaradi njihove zajetne prednosti iz pisnega dela to vseeno dovolj za uspeh.

Zmanjkale so nam 3 točke. Ni pa nam zmanjkalo motivacije za delo tudi v bodoče, saj naš cilj ostaja uvrstitev na televizijski del oddaje.

Za prikazano znanje, trud in odnos čestitam prav vsem tekmovalcem obeh ekip!

Še vabilo vsem, ki bi se želeli pridružiti našim pripravam.

7., 8. in 9. razred – priprave vsak ponedeljek, ob 7:00, v učilnici za tehniko.

6. razred – priprave vsak četrtek, ob 7:00, v učilnici za tehniko.

Lepo vabljeni.

Kočevje, 24.9.2024

Mentor: Peter Gradišar 

Dostopnost