MOJA RODNA DOMOVINA

”Podarjena nam je najlepša rodna domovina, le znati je treba videti lepote, ki nas obdajajo. Mene že od malega učijo, da je neumen tisti ptič, ki se sramuje svojega gnezda.” (Jaka Franc Hribar, 8.a)
”…domovino moramo začutiti, šele takrat jo bom lahko razumela in jo imela rada…”(Manca Staniša, 9.a)
”Kateri pesnik bo posodil mi svoj glas, da božal z njim bom tebe, domovina? Da povedal bom, kako zelo te ljubim, kako zelo sem tu doma.” (Mario Lihteneger, 8.a)
RAP ”Naša domovina prelepe je, ima hribe, doline in rečice.”(Luka Škulj, Andrej Štefanič, 7.b)
”Moja rodna domovina, Slovenija, si ti, bogata z gozdovi, gozdovi lepimi.”(Saša Šveigl, 8.b)
Citati so le del nagrajenih besedil in pesmi naših učencev, ki so se prijavili na literarni natečaj kulturnega društva Naša zemlja. Na šoli smo se odločili, da jim priznanja podelimo na kulturni prireditvi, ki je potekala v ponedeljek 9.6. ob 11:20 v šolski avli. Podobne prireditve pa so potekale še v treh slovenskih krajih, in sicer Ptuju, Velenju in Ljubljani. Glavno vodilo vseh štirih prireditev je ljubezen in pripadnost do domovine, katero so skušali slovenski osnovnošolci vnesti v svoja besedila.
Pod vodstvom svojih mentoric so zapisali svoja razmišljanja o Sloveniji. Naši mladi nagrajenci so:
Mario Lihteneger, Saša Šveigel in Jaka Franc Hribar, ki so pisali pod mentorstvom učiteljice Jadranke Zekić
Andrej Štefanič in Luka Škulj, ki sta repala pod mentorstvom učiteljice Tamare Merlini
in Manca Staniša, ki je ustvarjala pod mentorstvom učiteljice Mateje Malnar.
Voditelja programa, Mia in Marij, sta z duhovitim in poučnim programom popeljala učence naše šole skozi najbolj pomembna zgodovinska obdobja slovenskega naroda. K domoljubnemu vzdušju je prispevala tudi učiteljica likovnega pouka, Martina Porenta Pleše, ki je skupaj z učenci oblikovala sceno. Učenci 4. in 5. razreda pa so razstavili svoje umetnine na temo domovine. Ob začetku programa smo skupaj zapeli himno z mladinskim pevskim zborom, pod vodstvom učiteljice Mateje Junc. Zboru smo prisluhnili še enkrat s skladbo Ko bi vsa ljudstva na svetu. Nagrajeni učenci so prebrali svoja nagrajena dela. Plesna točka z dunajskim valčkom Tilna in Maruše je očarale prisotne v avli, harmonikarski nastop Anamarije in Roka pa je spodbudil k ritmičnemu ploskanju in dobremu vzdušju v avli.
Nagovora ravnatelja, Petra Pirca in častnega gosta, župana občine Kočevje, dr. Vladimirja Prebiliča pa sta spodbudila razmišljanje navzočih o domovini.

Vodji prireditve

Tamara Merlini in Nikolina Pleše

IMG 0285IMG 0296IMG 0302IMG 0304IMG 0309IMG 0334IMG 0339IMG 0347IMG 0353IMG 0361IMG 0362IMG 0370IMG 0379IMG 0391IMG 0398

Dostopnost