RAZMIŠLJANJE RAVNATELJA O DOMOVINI

DOMOVINA. Kako lepa beseda je to, sproščujoča in pomirjajoča, kar je razumljivo, saj izhaja iz besede DOM. Vsi pa vemo, kaj nam pomeni dom. To je kraj, kjer nam je lepo, kamor se lahko vedno vrnemo, in kraj, kjer smo lahko tisto, kar smo v resnici … DOMOVINA je torej velika družina vseh nas Slovencev na celem področju, na katerem živimo. Domovina pa niso samo naše prelepe gore, naši grički, naši gozdovi, naše morje, naša mesta in gradovi, naše lepote … Domovina je mnogo več. Domovina so tudi čustva, domovina je veselje, je žalost, je hrepenenje, je tudi boj in vojna … Zato je tako pomembno imeti Slovenijo rad, biti ponosen nanjo, o njej govoriti, se o njej čim več poučiti, naučiti in jo z znanjem braniti pred vsemi, ki bi želeli potvarjati zgodovino in ji s tem škodovati. Čuvati svojo domovino in jo braniti na tak način je veliko dejanje, ki ga lahko Sloveniji damo kot posamezniki.

In zaradi zgornjega razmišljanja sem tako zelo ponosen na dekleti naše šole, OŠ Zbora odposlancev, Mio Novak in Aljo Marič, ki sta za 3. natečaj Moja rodna domovina ustvarili táko čutno stvaritev o naši Sloveniji, da te enostavno ob poslušanju te pesmi prevzamejo čustva. Učenki sta v literarni umetniji zaobjeli vse učne predmete in na podlagi znanja, ki ga imata, predvsem pa na podlagi srca in ljubezni, ki ga čutita do Slovenije, ustvarili nagrajeno pesem. Na natečaju je sodelovalo kar 63 osnovnih šol iz 53 občin z več kot stotimi prispevki. Našo občino so zastopali učenci OŠ Zbora odposlancev. Priznanje iz rok župana Občine Ljubljana Zorana Jankoviča je prejelo le 20 najboljših, med njimi Mia in Alja.

Seveda se njunega uspeha veselim tudi sam kot ravnatelj, saj je to pokazatelj, da učitelji na naši šoli delajo v pravi smeri, da vsi na šoli dajemo poudarek pravim vrednotam … In živeti v svoji domovini Sloveniji, govoriti slovenski jezik in biti v Sloveniji srečen, je vse tisto, kar premalo poudarjamo. Vse preveč in vse prehitro pozabljamo, da je na desetine generacij hrepenelo po tem, kar imamo danes, po tem, kar jemljemo kot samoumevno. In ravno Mia in Alja ter naši mladi, ki razmišljajo v podobni smeri, nas lahko iz tega predramijo.

Ravnatelj
Peter PIRC

 

Image00010Image00011 jpgImage00012 jpg

Dostopnost