Za nami sta že dva meseca šolskega leta, ki tako učencem, kot staršem in učiteljem postavlja številne izzive – prijetne in tudi tiste, nad katerimi se velikokrat pritožujemo. Druženje s sošolci, kramljanje s sodelavci, tarnanje nad domačimi nalogami, delom, morda ne najboljšim šolskim kosilom… Vseh teh prijetnih in tudi manj prijetnih izzivov tokrat ni deležna naša Zala. Učenka, ki se še čisto na začetku svojega življenja že drugič bori z zahrbtno boleznijo. Ob misli na njen življenjski izziv se naše negodovanje glede dela, nalog, malice ipd. razblini.

Tako sta zadnja dva meseca marsikaterega izmed nas napolnila z občutkom solidarnosti, pozitivnostjo in vero v dobro.

  1. 10. 2023 se je namreč v KCK in avli naše šole odvil prav poseben dogodek oziroma kar dva. V sklopu tradicionalne prireditve Pozdrav otrokom, ki jo KUD Jazbec in partnerji v sodelovanju s kočevskimi šolami že vrsto let organizira v času tedna otroka, je naša šola v sodelovanju s KUD Jazbec in partnerji organizirala dobrodelni srečelov za Zalo. Tokrat so se šole odpovedale vsakoletnemu »darilu« KUD-a in prispevek namenile naši učenki. Vsem šolam, ki so za to priložnost pripravile točke, ki so bile prijetne za oči in ušesa, se zahvaljujemo.

Ker pa smo si želeli, da bi zbrali čim več sredstev, smo tokrat ob prireditvi izvedli tudi srečelov. Z dobrim namenom, v duhu solidarnosti in želji po pomoči Zali in njeni družini, smo prostovoljci (med njimi tudi učenci prostovoljci OŠ Zbora odposlancev in OŠ Ob Rinži) nosili in pošiljali prošnje od vrat do vrat lokalnih in tujih podjetnikov in zbirali dobitke. Na našo prošnjo pri zbiranju dobitkov se je odzvalo zelo veliko število predvsem lokalnih podjetij/ podjetnikov, posameznikov, obrtnikov kot tudi nekaj tujih/zunanjih podjetij. Ne samo, da smo bili deležni pozitivnega odziva, marsikateri donator se je ob darovanju celo zahvalil za našo angažiranost. V času priprav in izvedbe prireditve in srečelova se je tako izkazalo, da je med Kočevci (in tudi drugimi) še kako prisotna srčnost in solidarnost.

Prisrčna hvala vsem, ki ste:

  • se odzvali na našo prošnjo in darovali dobitke za srečelov,
  • obiskali prireditev,
  • z nakupom srečke darovali za Zalo,
  • pomagali pri pridobivanju dobitkov,
  • sodelovali pri pripravi in izvedbi srečelova in prireditve.

Da šola dandanes ni le izobraževalna institucija, temveč veliko več, so pokazali številni učenci, ki so prostovoljno in z velikim veseljem sodelovali tako pri pripravi, kot pri sami izvedbi srečelova. Užitek je bilo opazovati zanesljivost, veselje in delovno vnemo mladih, ki so kot »škratje« pripravljali in delili vrečke z zadetki. Še posebej gre zahvala trem učenkam naše šole, ki so samoiniciativno izdelale nakit, z donacijo katerega so v času odmorov prav tako zbirale denar za Zalo.

Pokazali smo, da skupaj zmoremo veliko, z vašo pomočjo nam je uspelo zbrati lep znesek, ki smo ga namenili Zali in njeni družini, da jim v zanje težkem obdobju vsaj malo olajšamo življenje. Predvsem pa smo vsi skupaj pokazali, da nam je mar in da niso sami. Veseli nas, da so različni posamezniki, zavodi, skupine oz. društva izkazali solidarnost in sočutje tako na našem dogodku kot tudi v okviru različnih samostojnih dogodkov.

Naj si dovolim zapisati misel, ki jo je po izvedenem dogodku, zapisala vodilna KUDa Jazbec in partnerji, Andreja Mlekuž: To so dogodki, ki pobožajo dušo in srce.

Zala, tebi pa želimo, da se čim prej vrneš med nas in nas še naprej navdihuješ s svojo pozitivnostjo in pogumom.

Dostopnost