BRALNI TORBICI NA POT

 

Po debelih dveh letih je v mesecu novembru ponovno na svojo pot krenila Bralna torbica. Potovala bo od učenca do učenca v oddelkih drugega in tretjega razreda.

 

Njen namen je spodbujati branje v družinskem krogu. V torbici se nahajajo knjige, ki sem jih s pomočjo knjižničarke Mete izbrala sama, glede na to, kaj si učenci najraje izposojajo. Tako se v torbici nahajajo najpogosteje izposojane pravljice, ena ljudska pravljica, pesniška zbirka slovenskega avtorja, knjiga, ki spodbuja pozitivno mišljenje o samem sebi oz. o pozitivni samopodobi in seveda knjiga, ki je namenjena staršem. Vsebino torbice zaključuje bralni zvezek, v katerega lahko učenci ali pa starši zapišejo svoje vtise ali kaj narišejo.

Tu naj dodam, da sem po pregledu bralnih zvezkov preteklih let spoznala, da ustvarjalnost in domišljija res nimata meja, če sta le spodbujani na pravi način. V našem primeru je to izbor literature v torbici. Ne samo vtisi, zapisi in ilustracije učencev, pač pa cele umetnine ustvarjene skupaj s starši so tisto, kar nam dokazuje, da smo z Bralno torbico na pravi poti. Zato torbici želim veliko nepozabnih dogodivščin in naj bodo le-te ovekovečene tako kot so bile prejšnja leta.

V dokaz, da ne pretiravam, si poglejte spodnje fotografije, kaj vse se da. Da pa imamo danes krasne spomine za nazaj, se moram na tem mestu zahvaliti vestni učiteljici Evelin, ki je večino zvezkov shranila.

In naj besede ameriške književnice Emilie Buchwald ostanejo trajne.

»Otroci se razvijejo v bralce v naročju svojih staršev.«

Anita Turk Šveigl

Dostopnost