V sklopu Kariernega centra za mlade  “VšečKAM in GREM”, s katerim sodeluje tudi naša šola, smo v sredo, 29. 9. 2021, z nadarjenimi učenci od 7. do 9. razreda obiskali novodobno Vzorčno mesto (Pattern City) in se udeležili delavnice Job avatar v Velenju.

Vzorčno mesto je ekosistem za izobraževanje, raziskave in razvoj inovacij. Mladi v Vzorčnem mestu na najsodobnejši način raziskujejo, ustvarjajo in širijo svoja obzorja. Vzorčno mesto Velenje spodbuja radovednost in mladim prek interaktivnih orodij približa sodobno znanost. Z medpredmetnim povezovanjem in s praktičnimi poizkusi omogoča Vzorčno mesto edinstveno interaktivno izkušnjo učenja.

Učenci so postali pravi inovatorji in preurejali hišne prostore. V sklopu UNDERCONSTRUCTION DELAVNIC so bili aktivni pri najsodobnejši adaptaciji kopalnice, hodnikov in terase ter ob tem spoznavali različna poklicna znanja. Polagali so ploščice, iz njih izdelali mozaik, belili stene in ograje (in svoje majice J), lepili tapete, polagali elektro instalacijo, nekateri so se preizkusili tudi v postavitvi vodovoda. Za večino je bila to prva takšna izkušnja in zato še toliko bolj dragocena.

Največje navdušenje med učenci je povzročila nora virtualna izkušnja Job avatar in VR očala, ko so se učenci v navidezni resničnosti postavili v vlogo različnih poklicev – bolničar negovalec, tapetnik, strojni tehnik ter manager-operater robotov v proizvodnji.

Zahvaljujemo se LU Kočevje za pomoč pri organizaciji tega zanimivega in poučnega dogodka ter upamo, da se v Velenje na podoben način še kdaj vrnemo.

Psiholog: Peter Gradišar

 

Dostopnost