”Od zrna do kruha dolga je pot, da lahko najemo
se vseh peciv in dobrot. Zatorej naj še vedno pregovor star velja
»Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga«.”

Kulturno naravoslovno društvo Naša zemlja je za šolsko leto 2015/2016 razpisalo literarni, likovni in fotografski natečaj na temo: »Moja domovina – Od zrna do kruha«. Osrednji namen in cilj dela društva zajema negovanje, ohranjanje in razvijanje ustvarjalnega odnosa do našega ožjega in širšega okolja, do maternega jezika v domovini in v zamejstvu ter do pomembnih dogodkov v naši preteklosti, poudarjanje naravnih lepot in bogastva slovenske pokrajine, spoštovanje literarne, umetniške in etnološke kulturne dediščine v slovenski preteklosti, ki so omogočili ohranjanje slovenstva in so temelj našega dela in življenja v prihodnosti.
Naša šola se je odzvala na natečaj z literarnimi in likovnimi prispevki. Letos je priznanje prejelo rekordno število učencev in mentorjev naše šole. Priznanje je prejelo kar 80 učencev in 21 mentorjev. Zaključna prireditev je potekala 06.06.2016 na OŠ Zbora odposlancev. Podobne manjše prireditve so potekale v različnih krajih Slovenije v času Trubarjevega tedna.
Medse smo sprejeli nagrajence širše kočevsko-ribniške regije in večjega dela Dolenjske: OŠ Ob Rinži, OŠ Stara Cerkev, OŠ Ljubo Šercer, OŠ Fara, OŠ Stari trg ob Kolpi, OŠ Franceta Prešerna Ribnica, OŠ Žužemberk, PŠ Dvor in PŠ Ajdovec.
V literarnih prispevkih so se učenci vživeli v pot, ki jo opravi zrno od trenutka, ko ga sejalčeva roka vrže v sveže zorano zemljo do rezine kruha na mizi. Pričarali so nekoč pomembno delo žanjic in mlatičev, pa mlinarjev in pekov, premislili o gospodarjih, ki so z veseljem odrezali kos kruha popotniku ali ga ob praznikih podarili revnejšim vaščanom. S kruhom so vedno ravnali spoštljivo in takšen odnos moramo ohraniti za rodove za nami.
Nagrajene literarne prispevke naših učencev si lahko preberete na spodnjih povezavah.

ČAROBNO SEME, Petra Škaron
KOČEVSKE GOLOBICE Klara, Maruša KRUH, Amadej Kramar, Luka Južnič
KRUH KRUHEK, Rok Drobnič
MOJE SANJE, Špela Maršič
OD ZRNA DO KRUH Alja Trebižan
OD ZRNA DO KRUHA , Rebeka Padovac
OD ZRNA DO KRUHA Eneja Špehar
OD ZRNA DO KRUHA Jernej Remic
OD ZRNA DO KRUHA, Alana Uma Volčanšek
OD ZRNA DO KRUHA, Ana Drobnič
OD ZRNA DO KRUHA, Din Dervišević
PESEM
OD ZRNA DO KRUHA, Din Dervišević
OD ZRNA DO KRUHA, Jaša Marolt
OD ZRNA DO KRUHA, Maja Delić
OD ZRNA DO KRUHA, Maja Janeš
OD ZRNA DO KRUHA, Sara Majcen
OD ZRNA DO KRUHA, Zarja Marolt
OD ZRNA DO KRUHA,Nejc Šercer
SANJE O KRUHU, Tilen Majerle
VELIKANOVO ZRNO , Nina Tabakovič
ZRNO PRIPOVEDUJE Anja Ribič

V likovnih prispevkih so učenci predstavili motive v povezavi z žitnimi polji, kozolci, mlini, in domačijami s krušnimi pečmi. Uporabili so različne tehnike v poljubnih velikostih. Ustvarjali so kot posamezniki ali v manjših skupinah. Izdelke smo razstavili v avli šole.
Spodnje fotografije prikazujejo nagrajene likovne izdelke:

Za nagrajence od 6.do 9. razreda in njihove mentorje pa je še sledila dodatna nagrada in sicer ogled predstave Prosto po Prešernu v Cankarjevem domu v Ljubljani.
V prihodnje si želimo, da učenci še naprej ustvarjalno in kritično razmišljajo o svoji domovini, predvsem zato, ker so iskreni pišejo in snujejo iz srca.

 Nikolina Pleše

Dostopnost