V petek, 1. aprila 2016, se je šest nadebudnih šestošolcev, ki raziskujejo temo natečaja Od zrna do kruha, in moja malenkost odpravila v Pokrajinski muzej Kočevje. Naš cilj je bil, da iz testa ustvarimo kočevarske golobice. Testene ptice so včasih na Kočevskem mamice pekle otrokom ob praznikih, da so jih z njimi ‘pocrkljale’.

Prijazna muzejska delavka je razdelila naloge. Po starem receptu smo najprej naredili sladko testo in ga nato oblikovali v ptice. Vsak se je posvetil svoji ‘golobici’ in se trudil okoli njene oblike. Bodo lepe, ko bodo pečene, ali bodo čudne oblike? Le katera bo najlepša? Eh, saj to konec koncev ni pomembno! Pomembno je, da smo začutili veselje ob ustvarjanju in nemir ob čakanju na pečene golobice. Le v kakšno veselje so šele morale biti golobice otrokom včasih, ko ni bilo toliko sladkarij, kot jih imamo na razpolago danes?!

Nekaj upanja je, da bo peka golobic spet oživela, vendar na svoj način – otroci si jih bodo spekli sami. Zanimanja za recept je bilo namreč s strani naših šestošolcev veliko … recept pa smo tudi že ‘nafehtali’. 🙂

Petra Debelak

Dostopnost