Končno je prišel ta dan. Zadnji dan šole v letu 2015. V avli nas je že prejšnji teden pozdravil napis: »Po praznikih diši.« In tudi današnji glasbeni kulturni dan je dišal tako – po praznikih. Pa ne samo dišal , tudi zvenel. In to »oreng«!! Bilo je glasno, tresli so se zidovi. Šola je oživela in zazvenela v ritmu električnih kitar in bobnov. K pouku smo prišli dobre volje in polni pričakovanja, saj smo vedeli, da nas čaka nepozabno dopoldne, kajti ne bo spraševanja, testov in domačih nalog, saj so se učitelji spremenili v novinarje, baletne učitelje, glasbene izvajalce in poznavalce pop ikon – ampak pri tem niso bili sami. Na šolo so prišli pravi glasbeniki in poznavalci glasbene kulture, ki so svoje znanje delili z nami. Ko bi le celo leto bilo tako!!
Učenci so se v delavnicah preizkušali na različnih glasbenih področjih.
Najprej smo obiskali bobnarsko delavnico. V njej je sodelovalo 20 učencev, vodil pa jo je Dorian Granda, bobnar skupine Muff, in velik ljubitelj nogometa. O sebi nam je povedal: » Z glasbo se ukvarjam že od osmega leta, igram klavir, kitaro sedaj pa sem na bobnih.« Učenci so dejali, da se imajo super, igrali so na bobnih in uživali.
Pevska delavnica je odmevala od božičnih pesmi, saj se je 32 učencev pripravljalo na današnji zaključni nastop pod vodstvom učiteljice Mateje Junc.
Delavnico angleških božičnih pesmi je vodila učiteljica Iva Starc. Poslušali so božične pesmi in jih analizirali ter izdelovali plakat o božičnih pesmih.
Imate radi balet? Učenci, ki so se udeležili delavnice baletne glasbe, ga imajo zagotovo. Poslušali so baletno glasbo, izdelovali plakate o baletu, baletni glasbi in filmih o baletu. Delavnico je vodila učiteljica Maja Gole Premrl, učilnico pa so krasili baletni dres in copati.
Učiteljica Mateja Malnar se je odločila za delavnico ustvarjanje plakatov pop ikon. Poslušali so glasbo Justina Biberja in izdelovali plakate o Damijanu Murku in Seleni Gomez.
V likovni delavnici so bile samo 4 punce in učiteljica Martina, ki meni, da punce delajo, kot da jih je 40. Izdelujejo kartonsko silhueto pevke Adelle. Pri tem poslušajo njeno glasbo. Komaj čakamo, da bo skupina, ki jo je vodila Martina Porenta Pleše, razstavila svoje izdelke.
Delavnica KITARA – vodil jo je kitarist Tadej Košir, ki je igral v več bendih in ki večinoma sodeluje pri snemanju CD-jev za različne reparje. Zanimivo je bilo, kako je igral. Njegovi prsti so bili izredno hitri in to nam je bilo všeč.
Na električni kitari pa je tresel Klemen Kirašič, član benda Charlie Butterfly. Igra še bobne, harmoniko, klavir in bas kitaro. Učencem je predstavil rock glasbo na kitari nekoč in danes. Učenci so bili navdušeni, saj so se v tej delavnici zbrali tist, katerim je kitara res super inštrument.
Pri delavnici DJ so se imeli učenci, kot je rekel učitelj: »Ful fajn.« Tam so preizkušali različne skladbe, jih med seboj miksali in se igrali z efekti. Delavnico je vodil Jože Košir, ki se že 10 let ukvarja z glasbo, biti DJ pa je njegov hobi. Na delavnici so ustvarjali perfect mix; komaj čakamo!!
Novinarska delavnica. 14 učencev. Vodja učiteljica Jadranka Zekić. Naloga pripraviti poročilo o kulturnem dnevu: obiskati delavnice, zapisati vtise in pogovore, pofotkati, posneti in … čiračara … nekaj je le nastalo.
Kulturni dan smo zaključili v avli s proslavo ob našem državnem prazniku – dnevu samostojnosti in enotnosti.
Vse zbrane je nagovoril gospod ravnatelj Peter Pirc, nastopili pa so učenci naše šole.
Današnji dan je bil poučen, zabaven, glasen in rokerski. BILO JE SUPER!!! In naj bo super tudi novo leto!!!
Prispevek pripravili: MAJA NARIĆ, BRINA OBRANOVIČ, PIA GLAD, TJAŠA AVŽLAHAR, SARA LOVŠIN, KLAVDIJA ZAJC, ANA DROBNIČ, ADNAN HAJRIĆ, JURE FOTIVEC, AMAR MUŠIĆ, TILEN MAJERLE, ŽIGA MURN LINDIČ,JASNA ŠVARC, MIRJANA BARTOL, MAJA BUZUK, MAJA JANEŠ in čiračara – JZ.

Dostopnost