Priporočene knjige za učence prvega triletja

Anja Štefan: Zajčkova hišica

Prelepo slikanico sta ustvarili izjemni slovenski umetnici: Anja Štefan in Hana Stupica. Pravljica pripoveduje o prijateljstvu in o tem, kako gozdne živali pomagajo zajčku, ki mu je nevihta zalila hišico. V nesreči je največja sreča, če ti kdo priskoči na pomoč.

Julija Donaldson: Palčič

Zabavna zgodba o Palčiču, ki ga kuža zamenja za navadno vejo in odnese dečku. Tu se začne Palčičeva pustolovščina, a Palčič bi rad s svojo družino praznoval božič.

Kestutis Kasparavičius: Mala zima

V knjigi je deset neverjetnih smešnih zgodb litovskega avtorja, ki je zgodbe napisal in ilustriral. Njegov svet je nenavadno čudežen. Majhna bela hiša se je naveličala stati na mestu, zato je sklenila, da bo pobegnila. Potem je nagovorila še ostale hiše, naj se odpravijo naokoli…

Boštjan Gorenc: Si že kdaj poskusil luno?

Slikanica priljubljenega slovenskega avtorja je polna domišljije in humorja. Erik in Svit se z raketo Frčelo Prdelo odpravita na luno poskusit luno. Zanima ju, ali ima okus po siru, beli čokoladi, morda po plastelinu…?

Nina Mav Hrovat: O kraljeviču, ki ni maral brati

Nekoč je živel kralj, ki ni maral knjig in se ni hotel naučiti branja. Kralj je tistemu, ki ga bo naučil brati, obljubil, da ga bo zasul z zlatom.

Bojan Dimitrovski: Kako je Vilko vzljubil zimo

Maček Vilko se je prebudil in videl, da je ponoči zapadel sneg. Odločil se je, da bo zimo kar prespal, a potem se je zgodilo drugače.

David Bedrač: Igravčki

Igrive pesmice o igri, druženju in prijaznih prijateljih.

Priporočene knjige za učence drugega triletja

Tove Jansson: Zima v Mumindolu

Knjiga je ena izmed serije knjig švedske pisateljice in ilustratorke o dogodivščinah mumintrolov in njihovih gostov. V njej se podamo med pustolovščine Mumintrolka, ki se nenadoma zbudi sredi zimskega spanja, medtem ko drugi še trdno spijo.

Sebastijan Pregelj: V snegu in ledu

Zgodba je izšla v poučni zbirki knjig Zgodbe s konca kamene dobe. Brin in Črna se s skupino ljudi odpravita po naporni in nevarni poti čez gore. Zima v gorah je ostra in neizprosna. V dolini sledi presenečenje.

Maria Parr: Tonja iz Hudega brega

Nagrajeni roman norveške pisateljice nas popelje na sever, pripoveduje pa o prijateljstvu, ljubezni in razočaranju. Tonja, edini otrok v vasi, je neustrašna in polna zabavnih domislic.

Kestutis Kasparavičius: Izginula slika

Litovskega avtorja in ilustratorja v zadnjih letih spoznavamo v mnogih prevedenih slikanicah, ki so izvirne, zabavne in duhovite. V zgodbi Izginula slika se zgodi zločin: izgine slika! Na domači zabavi profesorja Adalberta. K sreči je med gosti inšektor, lisjak Fuks …

Koraljka Milun: Baton in Roki: Kaj vse lahko pade na pamet dečku in psu

Petošolec Roki nekega deževnega dne skozi okno opazi, kako iz avta vržejo na ulico majhnega psa. Brez oklevanja steče k ubogi živali. Odtlej sta nerazdružljiva prijatelja.

Bina Štampe Žmavc: Mucarije – Kittysnipets

Pesmi priljubljene slovenske pesnice v mucastih rimah opevajo mačke in mačkone. Prevedene so tudi v angleški jezik.

Priporočene knjige za učence tretjega triletja

Simona Semenič: Skrivno društvo KRVZ

Za mladinski roman je pisateljica prejela nagrado modra ptica 2020. Roman je prava pustolovska poslastica z napeto zgodbo, v kateri se štirje prijatelji lotijo odkrivanja skrivnega zemljevida, ki nas popelje v skrivnostni svet zmajev.

Anna Gavalda: 35 kil upanja

Kratki roman opisuje zgodbo trinajstletnega Gregorja, ki ne mara šole, v njej se ne počuti sprejetega. Na srečo ima dedka, ki ceni to, da je fant čuteč, srčen in ustvarjalen v dedkovi delavnici. Gregorju pomaga priti do spoznanja, česa si v življenju želi in kako najti pravo pot zase.

Ruth Tormo: Naravnost za nosom

Nagrajeni roman katalonske avtorice nas nagovarja, da ni treba za vsako ceno ugajati drugim. Mila s pomočjo novega sošolca Liama, ki je na videz poseben, spozna, da se je vredno postaviti zase in se upreti pritiskom razrednih skupin.

Cvetka Bevc: Božiček v ušesu

V mladinskem romanu priljubljene slovenske pisateljice, spoznamo, da odraščanje ni lahka stvar. Junakinja Oja se v času pubertete začne spreminjati iz poslušne, ubogljive deklice v najstnico, ki se začenja zavedati, da ima tudi svoje želje. V svojem ušesu sliši glas, ki ga poimenuje Božiček. Ta ji vztrajno prigovarja, naj pove, kaj si želi in kaj jo muči.

Mina Lystad: Fejk

Marie, glavno junakinjo romana, smo spoznali že v romanu Luzerka, ki ga je prav tako napisala norveška pisateljica Mina Lystad. V prvem romanu je Marie snemala spletne videe, v romanu Fejk piše za šolski časopis. Urednica ji svetuje, naj za več všečkov in klikov bralcev resnico kdaj tudi priredi. Toda, kje so meje lažnih novic?

Haifaa Al Mansour: Zeleno kolo

Enajstletna Vadža si močno želi imeti kolo, a v Savdski Arabiji se za deklice to ne spodobi. Denar za kolo služi s prodajo zapestnic in kaset, na katerih je prepovedana ameriška glasba …

Dostopnost