V ponedeljek, 4. oktobra, se je na OŠ Zbora odposlancev odvil dan dejavnosti, s katerim smo počastili praznik občine Kočevje in 550. obletnico mesta. Kljub jesenskemu času nas je vseskozi spremljal lep dan, ravno pravšnji za poučne sprehode po mestu.

Za učence na predmetni stopnji je bil program pripravljen v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Kočevje. Učenci so na predavanju kustosa Ivana Kordiša spoznavali zgodovino mesta in vlogo pečatov. Na delavnicah so si izdelali vsak svoj pečat in ga tudi odtisnili na svoje listine, kot so to nekdaj počeli uradniki. Drugi del programa je bil »lov na znanje« – učenci so skozi sprehod po mestu spoznavali njegovo zgodovino in značaj. Delovni list jih je vodil do petih označenih mest, kjer so dobili odgovore na vprašanja o športu, transportu, slikarstvu, pomenu reke Rinže, čebelarstvu in vlogi Zbora odposlancev, po katerem se imenuje njihova šola. Žal se učenci letos niso zbrali v avli za proslavo, saj smo jo morali izvesti po mehurčkih. Kulturni program in ravnateljev govor so zato poslušali prek zvočnikov.

 

 

Učenci 4. in 5. razredov so si zadali nalogo, kako prišleku predstaviti kulturno dediščino našega mesta. Zato so se postavili v vlogo turističnih vodnikov in izvedli ekskurzijo po mestu, mimo številnih stavb, katerih zunanjost sprehajalca očara, preteklost pa mu nudi številne zanimive zgodbe. Spoznali so, da ima Kočevje res zanimivo zgodovino. V razredih so se postavili v vlogo umetnikov. Stavbe, ki so jim bile najbolj zanimive, so likovno poustvarili z različnimi tehnikami: s črnim flomastrom in barvicami, s kolaž papirjem in z ogljem.

Tudi učenci 1. triade so likovno poustvarjali mesto Kočevje. Nekateri z lesenimi in lego kockami, nekateri z das maso, spet drugi pa z likovno tehniko – grafika. Seznanili so se s kočevskim grbom, zastavo in pečatom ter njihovim namenom in uporabo. Zgodovinski izgled Kočevja so si ogledali skozi filmčke in prosojnice ter primerjali znamenite zgradbe, kakšne so bile nekoč in danes. Spoznali so, da se je veliko spremenilo in da nam mesto ponuja marsikaj novega. Stavbe so si potem tudi ogledali v živo na sprehodu po mestu. Proslavo so poslušali preko šolskega radia.

Dostopnost