10. oktober je svetovni dan duševnega zdravja, katerega simbol je zelena pentlja. V duhu tega dne bomo na naši šoli teden od 5. 10. 2020 posvetili spodbujanju skrbi za duševno zdravje.

Dan duševnega zdravja je namenjen ozaveščanju o tem, kako lahko vsak izmed nas izboljša svoje počutje, se sooči s težavami in postaja vse boljši človek. Hkrati pa nas spomni tudi na to, da se včasih zgodi, da zboli tudi naša duševnost in da je prav, da takrat poiščemo pomoč.

V Kočevju imamo končno možnost brezplačnega obiska psihologa ali psihiatra z bistveno krajšimi čakalnimi vrstami kot v preteklosti. To nam ponuja novi Center za duševno zdravje odraslih Kočevje (https://www.zdkocevje.si/services-view/center-za-dusevno-zdravje-odraslih/). Obiščemo jih lahko ne glede na to, ali se soočamo s stresnimi izkušnjami, osebnimi težavami ali pa dolgotrajnejšimi duševnimi motnjami. Ni nam treba, da se s stiskami soočamo sami!

Kako pa bomo za duševno zdravje v tem tednu skrbeli na šoli?

Na šolski spletni strani boste lahko vsak dan našli po eno aktivnost, ki pozitivno vpliva na naše duševno zdravje.

Pa začnimo teden z razmislekom o hvaležnosti.

Danes si zapiši 5 stvari, za katere si hvaležen, hvaležna.

  1. _______________________________________
  2. _______________________________________
  3. _______________________________________
  4. _______________________________________
  5. _______________________________________

Hvaležnost za naše bližnje, za zdravje, za materialne dobrine in za življenje kot tako je povezana z boljšim počutjem in zadovoljstvom z življenjem. Mladostniki, ki so vsak teden porabili le 10 minut za pisanje pisem, s katerimi so izražali hvaležnost za različne vidike svojega življenja, so bili po enem mesecu v primerjavi s svojimi vrstniki bolj motivirani, optimistični in zadovoljni s svojim življenjem.

Preizkusi, kako razmišljanje o vsem, za kar si hvaležen/-na, spremeni tvoje počutje!

Zarja Golouh

 

Vir: Armenta, C. N., Fritz, M. M., Walsh, L. C., & Lyubomirsky, S. (2020). Satisfied yet striving: Gratitude fosters life satisfaction and improvement motivation in youth. Emotion. https://doi-org.nukweb.nuk.uni-lj.si/10.1037/emo0000896

 

Dostopnost