13. 2. 2020 je v Kočevju potekal 30. Otroški občinski (medobčinski) parlament, z naslovom Moja poklicna prihodnost. Zbrali so se učenci iz Kočevja, Ribnice in Loškega Potoka. Oš Zbora odposlancev so zastopali Hana, Ula, Tian, Špela, Vid, ter kot novinarka Hana. Srečanje je potekalo na Ljudski univerzi Kočevje.

Na začetku so se učenci med seboj spoznavali, s pomočjo igre Klepetalnica. Med seboj so se pogovarjali o različnih temah npr. kje bi bili raje ta trenutek, katera žival bi bil in zakaj… Razdelili so se v pet skupin v katerih se med seboj niso poznali. Posamezna skupina se je udeležila vseh petih delavnic Kariernega vlak, pogovarjali so se o poklicni poti.

Prva postaja se je imenovala Ljubljana, kjer so razvijali svojo domišljijo in kreativnost. Uporabljali so poklicne kartice, se pogovarjali o sanjskem poklicu in o tem, kateri poklic bi opravljali. Druga postaja se je imenovala London, na kateri so izbrali poklic in ga povezali s šolskimi predmeti. Tretja postaja  je bila Pariz, namen katere je bil spoznavanje značilnosti poklicev s pomočjo urejanja v poklicne družine. Oblikovali so lastno karierno srce in izluščili poklic, ki bi ga radi opravljali. Potem je sledila delavnica Berlin. Tam so preko igre ugotavljali poklic, spodbujali govorne, ročne in gibalne spretnosti. Z drugimi besedami, so se igrali Activity poklicev. Na postaji Rim so učenci spoznavali vrednote. Uporabljali so poklicne kartice. Zapisali so nepopolne vrednote, opis vrednot poklica.

Po koncu delavnic so v vsaki skupini izbrali finalista, kateri so se nato pomerili v zabavni igrici. Povezati so morali tri različne poklice, ki naj bi skupaj opravili neko delo. Žirija je podala ocene in tako smo dobili dva predstavnika, Jakoba in Nejca, ki bosta zastopala učence kočevskih osnovnih šol na regijskem parlamentu v Novem mestu.

Imeli smo se lepo, se naučili veliko novega o poklicih in vrednotah ter spoznali nove prijatelje.

Za izvedbo se zahvaljujemo vsem mentoricam ter Maji in Ireni iz Ljudske univerze Kočevje.

Hana je bila v imenu celotne dolenjske regije že pred časom  izbrana za vodenje občinskega in regijskega parlamenta, ki bo  v Novem mestu 3. 3. In 9. 3. 2020. Pri vodenju ji bosta pomagala še Eva in Maks iz Ribnice.

 

Dostopnost