Na OŠ Zbora odposlancev se močno trudimo, da prepoznavamo številne pasti, ki čakajo mladostnike na poti odraščanja, prav tako pa se pogosto srečujemo s številnimi stiskami mladih in tudi staršev. Ravno zaradi tega za učence in starše redno pripravljamo preventivne individualne in skupinske dejavnosti. Že vrsto let sodelujemo s programom Neodvisen.si, ki ga vsake tri leta za vse učence in starše vseh kočevskih šol, podpre tudi občina Kočevje. V letošnjem letu pa sem se odločil, da dokumentarni program Izzivalec ulice 2, ki ga izvaja avtor Bojan Kodelja v dveh delih, v dopoldanskem času za učence 7.,8. in 9. razreda, ter v popoldanskem času za starše, ponudim še posebej učencem in staršem naše šole. Tako dopoldne kot popoldne je bil dogodek poln informacij in odlično izpeljan.
Živimo v družbi, v kateri je žal prepoznan samo uspeh v denarnem smislu, povzpetniškem smislu, uspeh v prisvajanju sledilcev, všečkov… Medijsko so prepoznane in dvignjene na pedestal po večini samo osebe, ki so dodobra zrežirale svojo pot, svoj cilj in bi šle do njega preko vseh ljudi, ne oziraje se na posledice, ki jih s tem naredijo. Zelo malo pa se po medijih izpostavljajo vrednote kot so odgovornost, strpnost, potrpežljivost, razumevanje… Z vseh medijev se bombardira mlade in malo manj mlade samo s parolami – samo to ti manjka do sreče in uspeha, uživaj takoj – v tem trenutku, poskusi zdaj – ne bodi omejen, upaj si…
Biti mlad v takšnih časih je izredno težko. Čas, ki je bil nekoč namenjen pogovoru v družini, igranju družabnih iger, delu zunaj, so v celoti prevzeli računalniki, tablice in prenosni telefoni… Žal pa je tudi starševstvo za mnoge postala misija nemogoče. V poplavi informacij in predvsem parol iz raznovrstnih medijev, se vse preveč staršev izgublja, izgublja avtoriteto in spoštovanje svojih otrok, ter žal prevzema v bistvu le vlogo zadovoljevalca potreb svojega otroka.
In ravno program Neodvisen.si, ki smo ga gostili na OŠ Zbora odposlancev tu orje ledino že 10 let in deluje preventivno. Izvajalec dinamičnega in interaktivnega dogodka Bojan Kodelja se je mladim približal na strokoven, a hkrati njim domač način. Pogled na prepoznavanje različnih pasti zasvojenosti jim je ustvarjal tako, da jim je najprej prikazal stanje družbe, nato pa jih je preko konkretnih dejstev, podatkov in primerov iz življenja, pripeljal do glavnega sporočila, da naj razmišljajo s svojo glavo. »Dobro je poznati pasti zasvojenosti, ampak temeljna veščina je znati pasti prepoznati.« To je cilj, ki ga zasleduje program Neodvisen.si in ga je mladostnikom tekom dogodka Bojan večkrat ponovil.
Zelo podobno, a seveda bolj nazorno in še bolj odkrito, se je program odvil za starše. V današnji dobi smo več kot potrebni nenehnega izobraževanja, saj težko sledimo vsem novitetam tehnike.
In na koncu se vsem skozi celotno vsebino predavanja na pladnju prinese rešitev – pogovor, razumevanje, preživljanje skupnega časa, poslušanje… samo to je garancija za izpolnitev želje, ki jo ima vsak starš, da bi otrok zrasel v zdravo in odgovorno osebnost.

ravnatelj
Peter PIRC

Dostopnost