Pust je starodavna šega. Izvira iz Rimskih časov, ko so februarja po ulicah divjali z groznimi maskami, ki so predstavljale umrle prednike. Pozneje se je običaj pomešal s keltskim običajem preganjanja zime in praznovanja pomladi. V času krščanstva so praznik prestavili pred 40-dnevni predvelikonočni postni čas, tako da ima zdaj na koledarju svoj čas in ime, ki naj bi izhajalo prav iz posta.
Otroci in učitelji OŠ Zbora odposlancev smo se zopet prijavili na pustni karneval mesta Kočevje. Letos je to že kar sedmo leto zapored, prijavilo pa se je kar 120 otrok, kar je rekord vseh let do sedaj. Vse to samo priča o tem, kako velika želja otrok je biti del dogajanja in se predstaviti kot aktiven član mačkarade.
Letos so bili glavni akterji izdelave pustnega kostuma učenci drugih razredov. Zavihali so rokave, ter sodelovali pri izdelavi pustnega kostuma od samega začetka in se ob tem zelo zabavali. Otroci so narisali slikovno abecedo, učiteljici pa sva pridno pisali črke abecede.
In kaj pravijo otroci o njihovi pomoči pri izdelavi maske:
“Vesela sem, ker sem pomagala delati pustno masko.” Gaja
“Vesel sem, ker sem pomagal in bom lahko tudi sodeloval v povorki.” Nejc
“Všeč mi je bilo, ker sem lahko delala kostume.” Ajša
“Zabavno je bilo, ker sem lahko narisala koš za smeti.” Lina
“Vesel sem, ker sem lahko pomagal. Vesel sem predvsem zato, ker bodo vsi videli mojo risbo v abecedi.” Tim
“Všeč mi je bilo, ker bodo lahko vsi videli naše umetnine.” Ema
“Meni je bilo všeč, ker smo vsak dan risali po skupinah.” Špela
“Všeč mi je bilo, da smo lahko narisali karkoli na določeno črko in da smo lahko uporabili barve po svoji želji.” Jošt
“Všeč mi je bilo risanje z voščenkami.” Nina
Na pustno soboto smo se dobili v šoli na Trgu zbora odposlancev. Tam smo se najprej posladkali, nato pa preoblekli v pustna oblačila.
Urejeni po abecedi smo se odpravili k mestni Občini Kočevje, kjer je bil zbor vseh pustnih mask.
Ob 14.18 smo se sprehodili v povorki od Občine do mestne ploščadi. Tako otroci kot učitelji smo z velikim veseljem in ponosno stopali po cesti, ki jo je obkrožala množica gledalcev. Vse maske v sprevodu smo odganjale zimo, ki pa je letos prišla z veliko zamudo.
Ko smo prispeli na mestno ploščad so nas že čakali krofi, saj tako kot se za pust spodobi, se mora maškara sladkati s slastnim krofom.
Najpomembneje pa je seveda to, da smo se ta dan imeli lepo, se družili in ob tem neizmerno uživali.

Nina Zver in Katja Gole Pucelj

Dostopnost